България е на последно място по продължителност на живота в ЕС

В Европа е 81,5 г., а у нас - 75,8
Обновена: 3 май 2024 21:31 | 3 май 2024 20:15, Анисия Иванова
159
България е на последно място по продължителност на живота в ЕС
Снимка: БГНЕС

Според предварителните данни за 2023 г. средната продължителност на живота в ЕС е била 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 над 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната европейска статистика Евростат, цитирани от БНР.

По този показател България заема незавидната последна позиция в съюза, въпреки че нашата страна е сред първите три по повишение на продължителността на живот спрямо предпандемичната 2019 г.

В 15 страни продължителността на живота е надвишила средната в Европейския съюз, като най-висока е била в Испания (84,0 години), Италия (83,8 години) и Малта (83,6 години).

За разлика от тях най-ниска е била продължителността на живота в България (75,8 години), Латвия (75,9) и Румъния (76,6).

В сравнение с нивото от 2019 г. (последната година преди пандемията от Covid-19) 18 държави от ЕС са имали увеличение на продължителността на живота през 2023 г., докато в 2 държави е имало стабилизация, а в 6 страни членки е отбелязан спад.

Най-голямо увеличение на продължителността на живота е отчетено в Румъния (повишение с 1 година), следвана от Литва (с 0,8 години) и България, Чехия, Люксембург и Малта (при всички който има повишение с 0,7 години), показват още данните на Евростат.

Най-голям спад на продължителността на живота спрямо нивото от преди пандемията е отбелязана през 2023 г. в Австрия и Финландия (спад с по 0,4 години), следвани от Естония и Нидерландия (понижение с 0,2 година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от ЕС
Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
3
 
! Отговори
преди 1 седмица
до край: В другите европейски държави също има различни малцинства от различни континенти. Но у нас доста хора си отиват без време от рак, алкохолизъм, наркомания и т.н.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво означава средна продължителност на живота? Аз се сещам за поне три различни начина за изчисление с различни резултати.
135
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От нация на столетници, до най-болни и продължителност на живот. Причината е лошо управление.
134
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Умират умират... ама на комунистическия вожд се кланят!
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Боби Сетих се за факт, който покрай веганството и идеята да ядем бръмбари яко крият от нас. Отдавна учените знаят, че рецепторите ни за ситост реагират на количество приет протеин, а не на въглехидрат. Знаят и, че животински мазнини не се натрупват в организма, а въглехидратите ударно отиват в мазнина, ако не се изгорят. Протеин от растения не усвояваме почти, фибрите изхвърляме направо. Ето защо сме затлъстели- до 70те вместо с олио всичко е готвено с мас или масло,растенията са само сезонно
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Боби То това е навсякъде. Няма преработена храна без куп химии, транс мазнини(известни като канцерогени) и куп захар. От там телата ни без животински мазнини и протеини, дето са ни били 2 милиона години основната храна(само със сезонно ядене на плодове и зеленчуци като добавки 1-2 месеца годишно, щото е нямало как да се съхраняват), полудяват и търсят повече храна, идват болести. След 2 големи пържоли си сит 2 дни. С днешното ядеш 1 хляб, 2 кила треви, 200г захар и т.н. и си гладен след 3-4ч.
131
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не трябва ли по тази статистика, ако в Германия вдигат пенсионната възраст на 65, у нас да е 60, защото пенсионерът ни взима 5-6 години по-малко пенсия? Някой гледа ли изобщо тази възраст, когато определя правилата за пенсия? Защото ще ни докарат не просто да работим с памперси и деменция, но и всъщност да умираме преди стигане на пенсия. Ясно, че пари няма, окрадени са и още се пилеят за помощи и далавери на политици, но пенсионната система е за закриване вече- не може да плаща пенсии.
130
2
 
4
 
! Отговори
Еврогеец преди 1 седмица
Но сме първи по смъртност...
129
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 седмица
Не се учудвам. Вече няма натурални храни по магазините. По времето на комунизма защо не е така? Имаше няколко вида бонбони, няколко вида шоколад, един вид локум, един вид сладовед, получен само от плодове, без никакви добавки. Сега какво стана? 1000 вида бонбони с химикали, 1000 вида локуми, 1000 вида вафли и всичко с химикали и гуми.
128
2
 
7
 
! Отговори
дааа бееее преди 1 седмица
бай *** е най-корав, най-умен. Ама как така. Тая статистика е нагласена. Ти знаеш ли как бай *** пие кило домашна ракия /най-хубавата/ и му нема нищо. Плюс това лекарите са cмотаняци и нищо не разбират, пиеш си ракия и всичко се оправя. А то някви мерки да спазваш, това е за джeндъpите, не са истинския мъж. Предполагам че няма общо и с 20г пушещ дизел щото той също е за истинските мъже. Като цяло американците са виновни....а пък спорта пак е за ония, той *** си е як, кат са напука със сланина
127
10
 
4
 
! Отговори
Фин преди 2 седмици
До Край ...чисто математически е така- заради ромите е тази статистика. Иначе, дали ще живеш 5-6 години като обезумял и неподвижен старец, е все тая. Даже е по отговорно да спестиш средства от пенсии в полза на младите.
126
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
124 - АМИ КЪДЕ Е ЕВРОПЕЙСКОТО, ВСИЧКО Е ОТ САЩ. И МОНСАНТО И СТАКАНТО И НАТЪКМАНТО. КАТО СЕЕШ ТЕХНИ СЕМЕНА И ОЛИВАШ ГРАДИНАТА СЪС ТЕЗИ ОТРОВИ МИСЛИШ ЛИ ЧЕ ЯДЕШ ЕВРОПЕЙСКО.
125
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АМИ И ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ СМЕ ТАМ. НА ПЪРДЕЛНИКА.
124
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Ами как няма да сме последни, като 80 процентовите живеят в постоянен стрес и си късат по цял ден нервите, че сме в ЕС и НАТО и джуджето Пyтиk още не е дошло с таксито си и Червената Армия да ни "освободи" отново и да ни върне сладкия соц, където никой, нищо не правеше, ама заплатката си течеше :))) Малко, но от сърце държавно
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото по-глОпав е един народ толкова по-кратко живее.Ама като ви кажа че сте най-тъпите на тая земя се сърдите.
122
8
 
12
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Българина си живее колкото всеки европеец. България е с най - голямо ромско малцинство спрямо другото население. От там е ниската продължителност на живота.
121
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами те нашите управляващи правят всичко възможно да подобрят тоя рекорд...
120
7
 
7
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 2 седмици
Когато вечер ядеш тесто и пиеш ракия обикновенно не живееш дълго.Около 50-60 години
119
1
 
6
 
! Отговори
112 преди 2 седмици
Промени се кармичното състояние на крадците-лъжци, сметките им също набъбнаха, но няма да има време за харчене.
118
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не вярвам на днеса и на тази статистика. ай лека