Психолог: Зависимостта към хазарта е зависимост към загубата

Проблемът остава актуален и след забраната на рекламата, смята Иван Игов
13 май 2024 19:49, Анисия Иванова
8
Психолог: Зависимостта към хазарта е зависимост към загубата
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България липсва професионално насочване и ориентиране в училищата. През годините в страната е имало подобни инициативи, но това трябва да се преподава на децата от ранна възраст. Бонусите в хазартните сайтове привличат голямо количество хора, от които и деца. Хазартната зависимост е адреналинова зависимост към загубата, това коментира Иван Игов, психолог, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Проблемът с хазарта в България остава актуален и след забраната на рекламата, тъй като вече голяма част от сектора е изместен в интернет пространството и рекламните материали са именно там, каза Игов. Промотирането се осъществява чрез предлагането на бонуси, които привличат хората. Гостът обясни, че зависимостта към хазарта е зависимост към загубата.

"Това е вид адреналинова зависимост, защото когато заложиш определена сума пари – страхът от това да не я загубиш, повишава адреналина в тялото. Когато това става по-регулярно, ставаш зависим към този адреналин и отиваш да играеш – не за да спечелиш, а за да загубиш“, обясни гостът.

Често хазарните компании казват, че децата нямат банкова сметка и карта, което би им попречило да играят, но често подрастващите са опитвали да играят, а след като станат пълнолетни и изкарват свои пари, те ги залагат.

Гостът сподели, че дуалното образование в България е проработило, като се вижда желание сред децата за работа, за разлика от нежеланието им за учене в професионалните гимназии. Често се очаква, че деца, които нямат желание да ходят на училище, не биха имали желание да и работят, но това не е така. На работните места, където биват третирани като равни и научават приложими умения в дадения сектор, кара голям процент от децата да искат да останат в компанията.

Тук идва ролята на инвестиция от страна на компаниите и държавата в социалните умения на младежите. Бизнесите инвестират време и ресурси, за да обучат деца, учещи в дуалната форма. Гостът смята, че на държавно ниво има нужда от цялостна реформа на професионалното образование, в което трябва да имат все по голяма роля компаниите.

Професионалното насочване и развитие не присъства в българското образование, за разлика от западни държави,  където то е ключово и започва от ранни години. Децата често нямат представа какво искат да учат или работят, след като излязат от училище.

През годините в страната е имало кариерни консултанти, както и центрове за професионално развитие в общините, но работата им е спорна. Ако целим ефективност, трябва да се прилагат тези модели в училищата и да се започне оттам.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от София
Липса на градини в София: Защо 10 хиляди деца ежегодно остават вкъщи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Може да пия, но не пуша (осен козчета) и комар не играя. Но пък като бях на 15 години, в началото на демокрацията с един приятел си изрисувахме картонче за "Банка Антинари" и вадехме луди пари :))) Но банката винаги печели в хазарта. Правило! Освен при игра на Блекджек, където също съм много добър, но избягвам да играя, защото като те хванат, че броиш и ще ядеш бой от гардовете :)))
7
0
 
5
 
! Отговори
Народен Предател преди 1 седмица
Работя в тази сфера и виждам за какво иде реч. Съвсем родавно баща вкара 100лв в сайт и още 100 в друг докато плътно до него стои и наблюдава синчето му , което по моя преценка е на около 12 г. Демек, израства с мисълта че това е нещо съвсем нормално, дори задължително!Убеден съм! че никой и нищо няма да може да го убеди в обратно, все пак неговия герой(тати) му дава този прекрасен пример най редовно.Демек , още една малка сладка *** се оформя в нашето клето общество .
6
3
 
9
 
! Отговори
Зависимост към Руzия преди 1 седмица
какво е това?...... Необратимо психическо заболяване - по тежко от наркоманията и хазарта..
5
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 1 седмица
Тук идват евреи да играят в казината. Един проиграваше няколко хиляди на нощ. Синът му каза "за психиатър си". Да, за лечение е такъв и при психиатър...
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
казино до заложна къща до нея бързи кредити и аптека...това е съвременна българия.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 1 Лъжеш като гербаджия. Ко се правиш, че не помниш как по времето на тиквата цяла България триеше на Божков томболите.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
*** цу.ни ми мъ.дото. Аз играех редовно, за да печеля и да се издържам.Имаше страх, адреналин и напрежение, но на мене това лично не ми харесваше. Приемах го като неприятна част от професията на комарджия.
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Последните 3 години от Подмяната българина е хронично зависим от хазарта и бързите кредити, а т.нар. управници вместо да развиват икономиката, инвестииците и да ни вдигат стандарта на живот теглят милиарди кредити които потъват...в пенсии!