Математик очаква по 3 хил. заразени с коклюш на ден без мерки

Имаме скрита заболеваемост от около 7500 болни, смята проф. Огнян Кунчев
26 апр 2024 14:55, Анисия Иванова
38

Математикът от БАН проф. Огнян Кунчев посочи в "България сутрин" таблици със статистика, които показват, че в САЩ в последните години случаите на коклюш растат заради антиваксърство.

"Следвоенните поколения изобщо не разбират смисъла на ваксинацията. Това трябва да го осъзнае човек, да ги види тези случаи", подчерта той пред Bulgaria ON AIR и добави, че на дневна база преди седмица у нас е имало по около 12 случая на коклюш, докато в момента вероятно са повече.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев вече обяви, че на този етап няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка заради коклюша. В момента в страната има около 500 регистрирани случая.

Според госта в студиото трендът не изглежда особено стръмен.

"Но ще видите какво ще се случи след месец-два-три, ако не бъдат взети мерки. Ако оставим нещата без мерки, пикът ще бъде през юни, като дневно ще има по 3 хил. заразени. Много важен въпрос е каква е скритата заболеваемост. Със скритите числа става опасно. При Ковид-19 трябваше да внимаваме да не заразим възрастните хора. Сега внимаваме да не заразим децата до 6-месечна възраст. Оказа се, че при тях често е фатален изходът", обясни проф. Кучев.

Според него от скритата заболеваемост имаме около 7500 заразени с коклюш. По думите на математика България е на едно от първите места в Европа по ваксинирани.

"Ваксинация на бременните, за да може детето да поема в утробата начална ваксинация. Мерките започнаха, прави се карантиниране на цели класове. При коклюша трябва да сте на дистанция метър-два. Родителите трябва да мислят за малките деца много повече", изтъкна проф. Кунчев и препоръча избягване на близкия контакт.

Гостът отбеляза, че училищата и детските градини са местата, където най-много се предава коклюшът, а ваканцията се оказва "перфектното средство" за спиране на разпространението на заразата.

"60% от приетите в болница са ваксинирани и не го приемат тежко. Някои хора се психират, изпада се в паника. Няма начин да не се справим със ситуацията", завърши математикът от БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Общество
Майка и щерките ѝ гадаят онлайн срещу 230 евро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоя път е по-скромен ,обикновено прогнозите му за заразени са 5-6 цифрени :))))
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
""Следвоенните поколения изобщо не разбират смисъла на ваксинацията." може би защото - "60% от приетите в болница са ваксинирани"
8
2
 
11
 
! Отговори
Бойко преди 3 седмици
А музикалните специалисти и екиковедите какви очаквания имат за разпространението на болестта?
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този Г-н КуЧев извади пак плашилата от гардероба. Алоуу долен продажникооо. Ако не стане това дето ни заплашваш и "ще видите", колко ъояги на голло да ти бием заради всяване на паника и незатваряне на плюваллника ти, когато е трябвало? Сменете коллюш с ковиь и цялата тази про сто тия и по мия дмд я чели и слушали стотици пъти. Хареса им на подобни нищо жест ва да им се дава внимание и гласност. Бой трябва да се осъзнаят и да се кротнат обратно в дупките си си, откъдето изпълзяха
6
2
 
3
 
! Отговори
Алов преди 3 седмици
То от _СПИН_ Плвен вече гори 10 години мерки никакви
5
1
 
21
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 седмици
Преди три години имаше спрени доставки на точно тази ваксина! Тогава беше забавена ваксинацията на сина ми! Ходи 5-6 пъти да питам дали има ваксини и все ме уверяваха, че ще ми се обадят когато са налични! Сега се оказва, че не съм била настоятелна :) Не е антиваксърство! Проблемът е в държавата и лекарите! Толкова безлицево лъгане не сме виждали от измислената пандемия насам!
4
9
 
11
 
! Отговори
Х преди 3 седмици
ковида направи много антиваксъри. Тези ваксина се ползва от десетки години, но сега се смята за опасна. :D
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
зубьра и доктор ли стана :)))
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това, като със спина. 4000 били бони, ама 3000 не знаели ... ама някои друг знаел. ОКЕЙ!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, щом Витанов не го е сметнал, не вярвам!