Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно
Обновена: 6 май 2024 13:03 | 6 май 2024 11:30, Камелия Цветанова
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Днес българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени в пагони желая  здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Той честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците.

„Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно“, заяви държавният глава.

„Помните, че ми отне свикването на няколко последователни Консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи най-сетне процесът по модернизация“, посочи още той, цитиран от bTV.

Румен Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен Радев коментира промените в Закона за хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: армиярадев
Още от Политика
Главчев на Гергьовден: Армията ни помни славни битки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
Цветан Камелий преди 1 седмица
Гумен Крадев да каже какви хвърчила,ретро джипки и чертежи още ще купува от ФАЩ! Кой нормален българин ще рискува здравето и живота си за продажната управляваща хунта на дистанционно управление от Козяк 16?!?
95
1
 
1
 
! Отговори
D.J. Бат Съльо преди 1 седмица
Монката Паси нещо се губи на последък по хоризонта.Да не е болен нещо? А и Бат Петьо(Тойе,Той е) и него нещо не го мяркам на последък.Всеки си взе неговото/обещаното/,и повече ни се чува ни се вижда.Само народеца си остана със изрязана яка и наведена доброволно главица.Голямо нещастие сполетя изстрадалият ни народ.А помощ от никъде не се види.Дори и ,,братска" Русия ни се кани със атомна атака.Не виждам бъдеще за децата.
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Разгонени дедовци армии сънуват
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА АРМИЯ.
92
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 91: а ти ако имаше мозъчният капацитет да четеш с разбиране можеше и да вденеш, защо са го правили. Но това е много над капацитета ти, това е защита за СССР с цената на животите на васалската армия. ПП: дори османската империя, че дори римската са използвали васалите си като спомагателни войски, нещо което да пратиш отпред да умре, за да не губиш от твоята армия. При римляните това са аукзилиарии, помощни войски командвани от техните вождове с тяхно въоръжение.
91
0
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 седмица
НА ГЕРГЬОВДЕН РУМЕН РАДЕВ СЕ ЗАГРИЖИ ЗА РЕКЛАМАТА НА ХАЗАРТА. АНАТЕМА!
90
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Радослав, Наистина ли си мислиш, че някой въоръжава васалите си? Кажи ми един единствен случай в човешката история, в която някой си е позволил да въоръжава васалите си. Трябва да учиш история и да си разшириш понятийния апарат преди да си позволяваш да ръсиш мозък по форумите. Като сега сме толкова богати в демокрацията, къде ни е армията и въоръжението? Или демокрацията ни обеднява или нарочно ни разоръжават, за да ни накарат да купуваме каквото ни подадат на високи цени,както и става.
89
1
 
2
 
! Отговори
До и с Кой преди 1 седмица
Армия не се започва да се гради, когато вече е почнала войната. Елементарно, но май и елементарни неща са ти трудни за схващане. Връщай се на село да си пиеш с местните пияндета.
88
0
 
0
 
! Отговори
До 88 преди 1 седмица
Украйна не ли в Европа? Или току що си се събудил от запой на село? Или пък са те пуснали от някоя психиатрия по погрешка?
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къде са тези войни?!? Имате предвид Израел и Газа ли? То е на друг Континент.
86
0
 
2
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Някога се говореше , дори , че след като нато разполага ядренни бомби в инджирлик за атака срещуБьлгария , сьрбия и румьнияВ бьлгария сьщо е имало , ядренни заряди за ракетите земя , земя
85
1
 
1
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Така е бьлгария в случей на нападение от -нато , трябваше да забави войските на нато при нападение за около -24 чДокато русия изпрати свои подразделения в защита на варшавският договорИ стратегическите бомбандировачиТу- 95 да нанесьт удари срещу критичната инфраструктура на противниковите войски с крилати ракети и авио касетъчни бомбиБьлгария бе в сьстояние да задьржи войските на нато с вьздушна подкрепа за това време
84
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 76: цялата доктрина на варшавският договор се гради на идеята сателитните васали да забавят с цената на колосални загуби от своя страна силите на НАТО докато руснаците се подготвят за да посрещнат врага що годе в бойна готовност. За това Сталин е искал васали от всички страни, за да снимат време и предупреждение, че врагът идва, а не директно да влезе и докато се усетят руснаците врагът да е на 200 км от Москва.
83
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
До 76: хайде стига със соц носталгията! Русия нищо не ти е оставила! Ние си плащахме защото ни задължаваха, всичко което БА е имала е купено с парите на българският данъкоплатец. И армията ни дори тогава не беше колкото гръцката, а какво остава за турската! А също така, количеството не е качество! И арабите имаха повече армия от Израел ама израелците ги смляха в Шестдневната война! Затова забрави тия соц глупости с водене на война в стил ПСВ когато вълни от ходещи мъртъвци напредват към врага!
82
1
 
2
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Помня когато се разгьваха системите -с-300 , за проследяване и унищожаване на - аеро космически заплахи на противника / балистични ракети с ядренна или конвенционална бойна глава В ученията - дори и тях унищожихме
81
4
 
3
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Спомням си ученията на полигона в ново село - сьбираха се над -50 бойни машини , пехотни хиликоптери , бойна авиация , химически , радиационни войскиЗенитно ракетни дивизиониБарикадираха се радарни установкиУченията продьлжаваха -близо месец , отработваха се сценарии срещу ядренна война , настъпление на нато срещу бьлгарияТогава имаше армия , сега имаме - един взвод за парадаВсичко се раздаде и унищожи след соца
80
3
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 седмица
Спомням си когато служех в армията - само в нашето поделениеИмаше над -50 танка , 40 бойни машини на пехотата , бетеери , бердееми , самоходни артилерииски установки за залпов огьнЗа да вьзпре настъпление на - нато от турция и гьрцияСега няма танкове и за парадаРадев си говори приказка да ставаЯсно е , че армия нямаИма някакви чиновници останали там да раздават каквото е оставил соца
79
2
 
1
 
! Отговори
до и с Кой преди 1 седмица
За да воюваш с някой ти е нужна Армия - въоръжена и обучена. Защитата на териториалната цялостност и държавния суверенитет също се нарича - Война!
78
1
 
9
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Късно е чадо, мандалото хлопна! Нямаме веке армия, свърши съ тя наштъ! Армията се гради бавно, постепенно, поетапно, може да отнеме цяло поколение (25 г.), а може да бъде съсипанъ само за няколко години...!!! Вече не сме в състояние да възстановим Бг Армия, нямаме нито икономика, нито промишленост, нито научен, нито човешки ресурс, а за пари да не говорим... Ха, стига с тези мераци, свърши съ тя!
77
5
 
2
 
! Отговори
и с Кой преди 1 седмица
Българският Народ е във Война?!