Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история

В музея му няма дума нито за ГУЛАГ, нито за милионите убити
24 апр 2024 21:40, Нели Христова
199
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Снимка: БГНЕС

Йосиф Сталин може да е бил един от най-кръвожадните диктатори в света, но това почти не се споменава в музей, посветен на живота му в родния му град в Грузия.

Музеят на Сталин в Гори, на около 50 мили от Тбилиси, столицата на черноморската държава, е открит през 1957 г. до малката къща, в която през 1878 г. е роден съветският тиранин Йосиф Висарионович Джугашвили. Двуетажната сграда е лесна за намиране — просто вървете по булевард Сталин до парк Сталин и няма как да го пропуснете. Отвън стои статуя на Сталин.

Вътре, властно гледаща надолу по мраморното стълбище, се издига друга статуя. Има бюстове на Сталин и портрети на Сталин, включително как той пуши лула, докато разговаря с майка си. Друг го показва как се разхожда в провинцията с дъщеря си Светлана, която по-късно избяга от Съветския съюз и заклейми баща си като "морално и духовно чудовище".

Въпреки това е рядкост да се чуят подобни разговори в Гори. Мнозина смятат Сталин за местно момче, което се е справило добре. "Той беше човек, роден в бедно семейство в Грузия и успя да застане начело на Русия", казва Георги, собственик на магазин, с неприкрита гордост пред The Times.

Всъщност Сталин е толкова почитан в Гори, че през 2010 г. 20-метрова бронзова статуя на централния площад беше премахната под прикритието на нощта от страх от ответна реакция.

Други музейни експонати включват копие на посмъртната маска на Сталин и селекция от подаръци, които той получава от цял свят. Има лули от Италия, малко сабо от Холандия и огромна ваза от Сибир с надпис "На великия Сталин, от работниците". На долния етаж магазинът на музея продава тениски на Сталин.

Водачите разказват историята на колоритния живот на Сталин, от младостта му като бъдещ свещеник и банков обирджия до дните му като марксистки революционер и дългото му управление над Съветския съюз. И все пак за ГУЛАГ и бързите екзекуции на враговете на Сталин, реални или въображаеми, почти няма дума. Един неинформиран посетител може лесно да си тръгне без да разбере, че той е отговорен за смъртта на милиони свои съграждани във вълна от политически терор през 30-те години на миналия век.

Попитани за очевидния пропуск, гидовете въздъхват. Очевидно ги питат това често. "Всеки, който иска да разбере за ГУЛАГ и политическите репресии, може просто да отвори Google."

Освен няколко бегли споменавания в главните зали за безпощадността на Сталин, единствената препратка е в малка ъглова стая, далеч от основната изложба. Няма табели, насочващи посетителите към него, а гидовете дори не намекват за съществуването му. Вътре няколко листа хартия съдържат малко факти и цифри за Големия терор на Сталин.

През 1989 г., на фона на демократичните реформи на Михаил Горбачов, музеят е затворен за кратко. През 2008 г., по време на опитите на президента Саакашвили да отърве Грузия от напомнянията за нейното съветско минало, бяха обявени планове тя да се превърне в постоянна изложба за ужасите на сталинизма. "Този музей е типичен пример за съветска пропаганда и се опитва да легитимира най-кървавия режим в историята", гласеше табела на вратата.

Плановете обаче така и не бяха реализирани и знакът беше премахнат, след като партията "Грузинска мечта", която беше обвинена, че е върнала страната обратно в орбитата на Москва, дойде на власт през 2012 г.

Повече от 70 години след смъртта му, наследството на най-известния син на Гори продължава да провокира напрежение в Грузия. Мненията често са противоречиви. "Повечето грузинци се гордеят със Сталин, но признават, че той е бил тиранин, отговорен за смъртта на много невинни хора", се казва в доклад на US Aid през 2022 г. след провеждане на национално допитване. Парадоксално е, че около 80% от грузинците искат да се присъединят към ЕС.

През януари жена, чиито роднини бяха убити при съветските чистки, напръска боя върху икона с образа на Сталин в катедрала в Тбилиси. В отговор националисти се опитаха да щурмуват апартамента й.

В Гори обаче благоговението пред Сталин е дълбоко. "Дядо ми е бил заточен в Сибир от Сталин, защото е бил пленен от нацистите по време на войната", казва Зураб, местен жител. "Той прекара десет години там, преди да го пуснат у дома, след смъртта на Сталин."

Но дали Зураб мрази Сталин? Той просто свива рамене. "Не, дядо никога не е казал лоша дума срещу него. И аз го правя - нямам какво лошо да кажа и за Сталин."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Русия
Киев очаква труден период на фронта след средата на май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
11
 
! Отговори
до преди 3 седмици
Почвал е, финската война 1939, нападнал е Финландия.Даже е изключен от ОН.
92
3
 
9
 
! Отговори
Паню Баирски преди 3 седмици
Жалки безмозъчни въшкарници!
91
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Направете му икона, за да могат и комунистите да станат християни, както в Русия.
90
11
 
6
 
! Отговори
сталин е казал преди 3 седмици
който нападне България, ще си има работа с мене!....а оня изкукалия, зад океана, не знае даже къде сме на картата!
89
11
 
8
 
! Отговори
Зелевски е чудовище преди 3 седмици
Изби хиляда хора и продължава!
88
4
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 3 седмици
До Руски *** 107 И за това Путин иска да унищожи САЩ. Благодарност по руски.
87
7
 
5
 
! Отговори
Бах мама му. преди 3 седмици
Сталин не е започвал война, за разлика от Путин.Ако ги сложим на везна , кой ще натежи повече.
86
16
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 3 седмици
Ами чудовището Чърчил убил хиляди индийци, бомбардирал стотици градове ненужно и убил хиляди цивилни включително и в България.
85
14
 
10
 
! Отговори
ЕвроАтлантите преди 3 седмици
по Време на Сталин - бяха там къде Слънцето Не Огрява!
84
18
 
7
 
! Отговори
Umnija преди 3 седмици
Имах честа да го посетя и пак ще го посетя. Велик човек направил много за България, благодарение на него границата с Гърция не е до Асеновград. А на вас от днес БГ мога да ви продам снимки от музеят.
83
18
 
11
 
! Отговори
Сталин Само преди 3 седмици
Половин Германия - Взе, Путин - ще я Вземе - Цялата!
82
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Труман е чудовище, което пусна атомните бомби над Япония. :)))
81
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сталин е чудовище. Същият е Путин. Макар и Пyтeв все още да има да догонва Сталин, който е избил десетки милиони руснаци, Путин дотук има на сметката си само около милион убийства.
80
12
 
9
 
! Отговори
Сталин е Победител преди 3 седмици
би Бащата на Урси, а Путин - би Урси - само Лузеери, при това Гоулеми в тоя Запад!
79
13
 
12
 
! Отговори
до 86 преди 3 седмици
"""" Предполагам, че става въпрос за Великобритания, родината на съвременната демокрация! :)""""" ------ О, да!!! Империя, построена на Пиратство и Грабеж!!!!
78
7
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 40: винаги когато комунизма идва на власт първата му работа е да заварди границите за да не се разбягат робите! Така беше в СССР, така беше в НРБ, така беше в Източна Германия, в Китай и сега в Русия и Северна Корея! Никой не иска да живее в комунизъм и никой не бяга към него, затова границите на комунистическите държави винаги охраната е обърната наобратно, за да пази от бягащи съграждани, а не от прииждащи бежанци!
77
7
 
18
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 40: имахме промишленост на кредити и дотации, в секундата в която нямаше СССР от които БКП да тегли кредити за да ни държи във васалитет и всичко се срина! Всички държави в Източна Европа бяха с няколко пъти по нисък стандарт на живот от Запада и затова започна масово преселение когато на границата не се стреляше повече бе главанак! Защо СССР трябваше да прави стена за да спира щастливите си граждани да бяга бе? Отговори на това и няма какво повече да говорим!
76
8
 
9
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 3 седмици
боката окраде държавата обаче за мисирите е национален герой
75
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слава СССР
74
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Aми жертвите на Сталин съвсем не са били въображаеми! Как изобщо може да се напише "реални или въображаеми"?!Както не са въображаеми жертвите на властта на Путин - негов "достоен"наследник.