Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди

Планира се подлезът на Спортната палата да стане паркинг
26 апр 2024 15:19, Елка Василева
115
Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди
Снимка: архив, БГНЕС

Общински съветници от "Спаси София" предлагат синя зона в столицата да има и в неделя.

Освен това те предвиждат удължаване на времетраенето ѝ с един час до 21.00 ч.

Те очакват подкрепа от другите формации, за да се случи промяната, предаде БНТ.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков предложи и въвеждане на червена зона в центъра, за да може живущите в центъра да имат по-добър достъп до паркоместа. Тя ще бъде обособена само за живеещите в конкретната зона.

Столичната община възнамерява да превърне подлеза на Спортната палата в подземен паркинг.

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов, цитиран от БТА.

По думите му подобренията включват изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея от тротоара и преместването и на булеварда. Проектът бе представен днес в Столичната община от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов на пресконференция с общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, както и от кмета на район Средец Трайчо Трайков.

Проектът включва трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев”, обясни зам.-кметът. Самият проект е възложен в устройствения план още през 2011 г., заложена е бус лента, която все още няма, каза още Павлов. По думите му този проект не е нещо, за което сегашната администрация се е сетила, той е за софиянци и е предвиден отдавна, но не е реализиран. "Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и в него са адресирани тeхните искания", добави още Павлов.

Паркирането няма да бъде забранено в нито един участък, а ще се създаде реорганизация. "Създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места“, каза зам.-кметът Павлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от София
Къде в София няма да има вода на 29 април, понеделник?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Браво, но още по-добре е да забраните всичко, което не е с Евро6, да се движи в Синята зона. Стига са ни тровили трошливите им печки.
51
0
 
14
 
! Отговори
До Георги преди 3 седмици
Хубаво да си плащаме. За какво отиват парите? За разбитите улици и тротоари?
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
София е едно голямо село!
49
3
 
5
 
! Отговори
Браво преди 3 седмици
И без това центъра е за скъпчии, който иска, да плаща. А колата ще си я карам извънградско, и без това с кола в София си все едно в Афганистан с каруците...
48
21
 
4
 
! Отговори
Георги преди 3 седмици
Всички, които само мрънкат, да кажат дали може да паркираш в центъра на Лондон, Париж, Берлин или друга европейска столица за 1 евро на час, а в неделя без пари? Има ли в тези столици толкова много паркоместа в историческия център на тези градове? Искаме ли да станем нормална европейска столица или ще продължим да бъдем пълни талибани?!? Ако искаме трафика да се нормализира, цяла София трябва да стане платена зона и само живущите в съответния квартал да не плащат.
47
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А ако направят и 90% от адмитистративниге услуги електронно, администрацията ще може да се намали с над 70% и хазната ще има за пенсии.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако се провери от 1990г насам как са придобити имоти и как са получени права за строежи и как са нарушени закони и как са направени лобистки закони, ще се окаже , че повече от половината сгради построени досега са ползвали незаконни начини да го направят. Едно добро решение като в Словения е да се бутнат половината и да се овъзмездят в източна посока. Така ще се освободи място за зеленина и инфраструктура и ще намалее концентрацията на местни кори. Като изнесат администрация и болници и ще е ок
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тези дето живеят от наеми там ще трябва да работят вместо да бръмчат с колите, ако се изнесат фирмите и администрацията
44
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората ходят в центъра от зор, болници, администрация, фирмени офиси, банки. Извадете това от центъра, не стройте нови сгради и освен реститутки и някой турист заблуден едва ли ще се бута да ходи там. Ако и театрите се извадят от там, ще стане спокойно и синята зона ще е само за реститути, които са били обещетени, но заграбиха разменени имоти. И наемите там ще паднат. Красота.
43
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Денонощна трябва да е зоната!
42
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
и Черна Зона да ви сложат ва Ща М .. герберастка!
41
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези лекенца скоро ще им се наложи те да се Спасяват от София, алчни корумпета само схеми и далавери им са в малките чутури!
40
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз пък живея в центъра и искам редовен транспорт (а не сегашното недоразумение на по 20-40 минути вечер). Искам и куриерските фирми (Glovo, Takeway и т.н.) и фирмите за тротинетки да не карат велосипедите в насрещното и по тротоарите. Искам вечерно време паяците вместо да спят да вдигат всички селяни, които си мислят, че като имат кола, трябва да могат да паркират в пицарията, а не на 20 метра от нея, и да пречат на всички. Ама нещо общинарите чуват само това, което си искат.
39
1
 
17
 
! Отговори
Гласувайте пак за преди 3 седмици
тези жълто паветни дже.ну..ри и нека да направят целия град зона..хак да ви е
38
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Синя зона за всички , освен за Букьо
37
15
 
2
 
! Отговори
dsadadsa преди 3 седмици
Синя зона 24/7 и яко глоби за мамуняците, които не знаят как да паркират
36
4
 
4
 
! Отговори
К9 преди 3 седмици
До 28 Много пъти съм бил в Перник, но винкели така и не ядох. В Гърция не ходя, щото ми е някак долно пробна тая държавица, но ако някой ден реша да отида ти гарантирам, че и тая с огледалата и гумите няма да стане. Мокри те ти сънища с мъжки ауспуси няма да коментирам. Там си ясен отдалече.
35
5
 
22
 
! Отговори
Навсякъде преди 3 седмици
общинарите са лакоми, но алчността на столичните става пословична!
34
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия от опропасти София направо да връщат жителството, тогава паркоместа ще има бол.Червена зона 24/7/365
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако някой искаше да свърши работа ще изкара администрацията и болниците от центъра и ще забрани строителство вътре от околовръстното. По високи данъци на фирми с офиси в центъра. Така ще се намали нуждата хората да влизат в града. Трябва да се строи на изток и на север. Да се разшири цялото околовръстно.Това са истинските решения.