Русия арестува задочно "терориста" Каспаров

Бившият световен шампион по шах е обявен вече за "чуждестранен агент"
25 апр 2024 08:22, Петър Бойчев
54
Русия арестува задочно "терориста" Каспаров
Снимка БГНЕС

В Русия обявиха, че са издали заповед за арест за участниците във Форума на свободната Русия Гари Каспаров, Генадий Гудков, Евгения Чирикова и Иван Тютрин. Според Москва, те са арестувани по делото за създаването на "терористично общество".

Легендарният шахматист е един от най-отявлените противници на режима на Владимир Путин. Каспаров, който е роден в Баку в семейството на руски евреин и арменка, напусна Русия през 2013 г. От 2014 г. той притежава хърватски паспорт, а в момента живее в американския мегаполис Ню Йорк.

Той прекрати активната си състезателна кариера през 2005 г., след като бе световен шампион в продължение на 15 години между 1985 и 2000 г. След края на кариерата си Каспаров се занимава активно с политика и граждански активизъм. През 2008 г. той имаше намерение да се кандидатира за президент на Русия, но се отказа от надпреварата, тъй като според него е срещнал „обструкции“, уточнява БТА.

Каспаров вече беше обявен за „чуждестранен агент“ заради активната му позиция срещу руското нахлуване в Украйна през 2022 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: терористагенткаспаров
Още от Бизнес
Продължава евтиният роуминг за страните от ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много ясно евреите искат управляват и Русия, но откакто Путин е на власт измете интернационалните евреи на *** Ходорковски, Березовски, Гудман, Фридман... Остави тия които са националисти и ще работят за Русия а не за евреите банкери, лихвари, спекуланти....
44
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако не ги изпратят в лагерите в Сибир,ще ти изпратят на фронта в Украйна.Така действа варварина п..утлер
43
4
 
2
 
! Отговори
ОРКИТЕ преди 1 седмица
Ще го убият...
42
4
 
5
 
! Отговори
Каспаров за Русия преди 1 седмица
Този човек е съвсем неадекватен. Ето как си представя бъдещето: Русия да се разпаднела на княжества, които да воюват помежду си. И всяка европейска "велика сила" да поеме шефство над едно княжество за да го демократизира. Питам се колко далече от реалността трябва да бъде човек за да го измисли и да го приказва публично всичко това. Ето това е Каспаров. Събрали се отбор юнаци във Вилнюс в Литва и се заели да дават идеи. Г'лупости на търкалета.
41
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каспаров не е предател той е един етнос със немцов и Зеленски маика му е Арменка а баща му потомък на немски еврей те искат да са ръководители а не работници.
40
1
 
5
 
! Отговори
Ха така преди 1 седмица
Как така този наглец гари каспаров може да протестира срещу най хуманния добряк путин след като елцин го натресе на власт.Поне каспаров да се засрами
39
4
 
4
 
! Отговори
Гаргарин преди 1 седмица
Путлерчето ще хване Каспаров за пешките :)
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаех го като спортист,но не знаех че е и предател
37
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предателите си знаят края
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво толкова се заобичали америка,КОЙ напълни Европа с имигранти от близкия изток?Русия ли?
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички предатели търсят убежище в америка
34
0
 
2
 
! Отговори
Атмаджа преди 1 седмица
Всеки управник е като обикновения човек - днес го има,утре не.Учудвам се,че управниците се считат едва ли не за вечни,сякаш ще бъдат на земята с векове.Всеки управник е поставен свише,като властта го натоварва пред Всевишния с огромна отговорност,тъй като разполага със съдбите на много души и ще му бъде търсена сметка за всяка невинно пролята кръв.
33
0
 
4
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Всички управници следва да помнят,че са смъртни и че след това ще отговарят за делата си пред Създателя,както всички останали хора.Независимо какви лицемерни терминологии използват,нека знаят,че всеки има право на мнение,когато се касае за насилие и война.Също така,един или няколко управници не олицетворяват цялата държава или народ.
32
1
 
4
 
! Отговори
Каспар преди 1 седмица
Всеки може да матира вагИн ален и на шахматната дъска и просто със шамари! Затова му е най-удобно в дупката!
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 31. Pytin каза, че е терорист и точка. Иначе явно Каспаров знае най-добре как работи системата, след като е бил глезеното й дете. Можем да му вярваме за всичко.
30
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каспаров не е терорист а предател и неблагодарник. Той е възпитаник на съветската школа по шахмат. Всичко му беше позволено и явно си въобразил, че и сега всичко може да прави. Всички облаги получи, които недостъпни за обикновените хора. Поне да мълчи.
29
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
KasparoOFFе един продажен про-американскиЮда, който за шепа долари се продаде на САЩ! Всички знаем, че той от 30 години живее в ФАЩ а някой му плаща за да плюе по Русия. Спонсорите значт за какво плащат той знае за какво си продава и Бътхола!
28
6
 
4
 
! Отговори
Pesho преди 1 седмица
В нащата европейска и евро-атлантическа родина един плю срещу министъра на отбраната тагарев и видяхме какво стана - обвинен в заплаха за убийство, арест, затвор :) Показните убийства и арести на бизнесмени с измислени обвинения не се коментират (в евросъюза сме все пак), а статестически погледнато на глава от населението по брой показни убийства и арести изпреваме пропаднала русия :)
27
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
ЕДИНСТВЕНАТА ПРИЧИНА ЗАРАДИ КОЯТО РЕЖИМА В ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ОЩЕ НА ВЛАСТ Е ФАКТА, ЧЕ ДЖО БАЙДЪН НЕ Е ПРЕИЗБРАН ЗА 2-РИ МАНДАТ!
26
10
 
6
 
! Отговори
От 27 преди 1 седмица
Каспаров, овъртай се не само като чуеш руска реч, бъде нащрек винаги, защото и чичо Сам може да вари чайче с плотoнии. После ще каже - лошия Пyтин беше, видяхте ли, така действа. Ти си една кърпичка, с която ще се избърше този който те добара пръв.