Прозяването охлажда мозъка

Прозяването не е само симптом за скука или сънливост, но и сложна операция за регулирането на температурата на мозъка, твърдят американски учени
16 юли 2007 10:18,
13
Прозяването охлажда мозъка
Прозяването на води до заспиване, а помага да се прогони съня и да се ободри организма. Снимка: СВ
Прозяването не е само симптом за скука или сънливост, но и сложна операция за регулирането на температурата на мозъка, твърдят американски учени, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Професор Ендрю Гелъп от Университета на щата Ню Йорк смята, че човешкият мозък напомня компютър, “прегрявайки” започва да работи лошо и предизвиква прозяване, което осигурява притока на кръв и по-студен въздух. Резултатът е подобряване на функционирането на мозъка.

Ученият също така твърди, че въпреки широко разпространеното мнение, прозяването на води до заспиване, а напротив помага да се прогони съня и да се ободри организма. Учените отдавна се опитват да отговорят на въпроса защо човек се прозява.

Не по-малко интересна е и друга загадка – защо прозяването е толкова „заразително“. Гелъп и неговият екип смятат, че са открили отговорите. Те заявяват, че корените се крият още в доисторическото минало.

Тогава членовете на племето винаги са били нащрек и сладкото прозяване на един от тях е било сигнал, че губят бдителност и трябва да се ободрят. И днес когато човек се „заразява” от прозяването на другия, той неволно повтаря изработения в древността „ритуал”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
juju преди 16 години
Mislq che sme svideteli na losh prevod ot angliiski ezik. "cools the brain", oznachava "uspokoiava mozaka", a ne ohlazhdane. Proverete si angliiskia!
11
0
 
0
 
! Отговори
жужу преди 16 години
Тази информациа не може да е вярна, преиначена е. Колко от вас са учили биология в училище, и не ги е мързяло да учат?
10
0
 
0
 
! Отговори
el преди 16 години
tova ne e novo otkritie,no za6to e" zarazitelno",ima druga teoria:"zraziavat" se hora,koito sa 4uvstvitelni i sa4uvstveni naturi i nesaznatelno podrajavat na tozi,koito se proziava.
9
0
 
0
 
! Отговори
... преди 16 години
tva e qsno otdavna xhaax sq li namerihte da go napi6ete
8
0
 
0
 
! Отговори
европеец преди 16 години
Драги ми, ПО-ВАЖНО Е ОТКРИТИЕТО, а не кой го е открил! Учените по цял свят са си учени, независимо дали са руснаци или американци!Прозявайте се по-често, че доста от вас са прегрели!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
мяу преди 16 години
Да бе,котките сигурно и те родова памет имат. Така е,както казва номер 4. Инстинкт за самосъхраняване. Това е отдавна известно и руските невролози са най добрите в света все още.
6
0
 
0
 
! Отговори
Irka преди 16 години
Съгласна съм със SangReal... И аз съм учила същото за кислорода и мозъка, но съм още по-съгласна за американците.. Няма да е някой друг, ТЕ ще са... Това че са с десетки или стотици години закъснение... да не ви прави впечатление.. Важното е открития да има :)
5
0
 
0
 
! Отговори
lubo преди 16 години
докато го четох започнах да се прозявам.при секи би трябвало да е така :)
4
0
 
0
 
! Отговори
SangReal преди 16 години
Моя учител по биология още преди няколко години, ми казва, че причината да се прозяваме според някакъв руски учен, че че мозъка функционира по- бавно и има нужда от повече кислород, за да възвърне дейността си в нормални темпове. Затова се и прозяваме, разтваряме широко уста и поемаме много въздух... мммм колко сладко:)Та мисълта ми е, че този руски учен е стигнал до нещо подобно, ама не, пак американците трябва да се правят на откриватели. Безпорно те имат много открития, но наскоро пак се натъкнах на някакви такива теории, които са изказани години преди това, от други учени, от руснаци, чехи и тн. ама не може, нали американците трябва да са откриватели на топлата вода...
3
0
 
0
 
! Отговори
Me преди 16 години
E chak puk takava rodova pamet onasledqvana tolkova vreme... bez realno da iam prilojenie v nashi dni... tazi biologichna perspektiva na izsledvaneto nikak ne me ubejdava. Da se postaraqt poveche s obosnovkata.
2
0
 
0
 
! Отговори
Milen преди 16 години
tva prou4vane si e super, sq pone 6te znaem zaradi kakvo se prozqvame, ama tva naistina mai si e taka
1
0
 
0
 
! Отговори
bogi преди 16 години
wow