Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди

Планира се подлезът на Спортната палата да стане паркинг
26 апр 2024 15:19, Елка Василева
115
Проект: Синя зона в София и в неделя, трансформация на булеварди
Снимка: архив, БГНЕС

Общински съветници от "Спаси София" предлагат синя зона в столицата да има и в неделя.

Освен това те предвиждат удължаване на времетраенето ѝ с един час до 21.00 ч.

Те очакват подкрепа от другите формации, за да се случи промяната, предаде БНТ.

Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков предложи и въвеждане на червена зона в центъра, за да може живущите в центъра да имат по-добър достъп до паркоместа. Тя ще бъде обособена само за живеещите в конкретната зона.

Столичната община възнамерява да превърне подлеза на Спортната палата в подземен паркинг.

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, каза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов, цитиран от БТА.

По думите му подобренията включват изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея от тротоара и преместването и на булеварда. Проектът бе представен днес в Столичната община от зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов на пресконференция с общински съветници от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София") Андрей Зографски, Симеон Ставрев и Димитър Петров, както и от кмета на район Средец Трайчо Трайков.

Проектът включва трансформация на булевардите „Патриарх Евтимий”, „Витоша”, “Фр. Нансен” и „Ген. Скобелев”, обясни зам.-кметът. Самият проект е възложен в устройствения план още през 2011 г., заложена е бус лента, която все още няма, каза още Павлов. По думите му този проект не е нещо, за което сегашната администрация се е сетила, той е за софиянци и е предвиден отдавна, но не е реализиран. "Искам да успокоя живущите, че решението е максимално балансирано и в него са адресирани тeхните искания", добави още Павлов.

Паркирането няма да бъде забранено в нито един участък, а ще се създаде реорганизация. "Създаваме нови компенсаторни паркоместа на бул. „Витоша“ и отваряне на нов паркинг на ЦГМ с допълнителни 50 места“, каза зам.-кметът Павлов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от София
Къде в София няма да има вода на 29 април, понеделник?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
0
 
! Отговори
Сава Томов преди 1 ден
Безсмислено и тъпо. Ето елементарен пример. Живея на булевард Вардар и мога да ползвам трамвай 10, но през уикендите графикът е много разреден, да не говорим, че транспорт има до 11 иначе после 20 лева такси. Простотия са и двете предложения. Оставка!
94
1
 
0
 
! Отговори
Стига! преди 3 дни
Кой има нужда от фанатизирани посредственици , силово налагащи на мнозинството безумните си утопии ,опитвайки се да превъзпитат и променят начина на живот на 90% от софиянци? Кой има нужда от Бонев с неговите фанатични прояви? Едва ли София. Поредното недоразумение ,което ще остави черна следа след себе си, оттичайки се в обществената забрава при следващите избори
93
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези от "спаси" София са най големите бокл-ци, ще разсипат София.
92
0
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 1 седмица
Още зона, а паркинги - 0. Нали щяхте да инвестирате, или и вие се наредихте на опашката за касичката ЦГМ?
91
0
 
2
 
! Отговори
Ник преди 1 седмица
Паркинг в подлеза на Спортната палата ли....?! Авеее вие имате ли нещо на вторият етаж? Къде ще накарате пешеходци да минават на кръстовището? Слалом между трафика? Единственото място сега е западният край от към Гурко и Спортната. На другите 3 места подлезът "стърчи" непосредствено до светофарната уредба. Ще се махат ли, изравняват ли на ниво съществуващ тротоар стърчащите стени на подлеза....? И последно. Защо не се направи подземен паркинг в тунелът Бронкс? Според мен е подходящ
90
0
 
0
 
! Отговори
Гюргя преди 1 седмица
Забранете моторджийте! Не мога да спя и ме е страх като пресичам
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Черна Зона в центъра, без коли само за велосипеди, тротинетки и пеша както и градски транспорт, а за хора като моя съсед с 3 бангии дето не ги мърда по цяла седмица пред блока 1000% данък за него!
88
4
 
2
 
! Отговори
@ преди 1 седмица
Стига с тези вело глупости по булевардите бре! Има 5 колоездачи на кръст и правите задръстване и усложнявате паркирането заради тях. Аман от глупости!
87
0
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 1 седмица
Цели нови 50 места разбирате ли.... Реорганизация, вероятно нова маркировка която в кра я на краищата ще увеличи местата с 50. С тия пари да вземете да отчуждите някое място и да построите многоетажен паркинг. Даже не един ами няколко си трябват по центъра и по кварталите също. Ако не можете общината намерете мястото и някой частник ще го направи вместо вас. Има проблем но никой не търси решение което да е с години напред..
86
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 седмица
Кога тия общинари и държавни чиновници ще слязат от служебни автомобили при наличието на грАдски транспорт велоалеи тротинетки и тинтири минтири!Стига сте ограничавали хората това не е демокрация а диктатура а вие да си возите дирниците в колите който ние ви плащаме и горивото на 3 лв да си вършите личната работа!
85
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 1 седмица
Стига с тея сини зони! Направете паркинги. Лапачи ненаситни, ще се задавите накрая, така да знаете!
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кр...ни! И 24/7 да я направите докато не започнете да строите паркинги само ще лапкате едни пари и проблемът ще си остане. Ама как да спрем голямото лапане, а?
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Платени зони трябва да има в цяла София за да не се паркират безразборно автомобили. Но също трябва да има и платени многоетажни паркинги из целия град за да може да се паркира удобно.
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Еее, ей го на! Дойде новия кмет и има резултати. Глупост след глупост. Мъск, къде си, пращай ме на Марс !
81
0
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 седмица
И пак няма да решите проблема с паркирането , ще понапълните хазната но и това няма да ви стигне ***,,,,,,,и.
80
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
не трябва да има въобще нито Синя нито Зелена зона
79
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
София е за всички не само за Спаси София. Тия от Спаси София само с глупости се занимават!!!
78
1
 
13
 
! Отговори
Безумни преди 1 седмица
зеленилки! Помощ! "Спаси София" ни управлява!
77
0
 
14
 
! Отговори
даа преди 1 седмица
Спаси София от Спаси София -София НЕ е само центъра и южните квартали за които се наливат милиарди ,София е и индустриалните зони които изкарват заплатите на общината но инфраструктурара там е кръпка върху кръпка и дупки по входовете към София улици и булеварди -КМЕТЕ запали колата си и мини през бул,Рожен и Ломско шосе до околовръстното сутрин 7,30-8,00 како и през Орландовци -и в тези райони живеят хора подобни на тези в центъра и те плаюат данъци но не получават това като тези в центъра .....
76
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като живеещ в Синя зона, подкрепям с две ръце. В неделя, като е безплатно спират един върху друг